Idrott och samhället

Sporter som är stora i Sverige

Det finns massor med olika sporter som är stora i första hand i Sverige och inte i speciellt många andra länder. Ett exempel på en sådan sport är innebandy. Runt om i landet spelar en massa människor innebandy medan det i många andra länder är helt okänd som sport.

Ytterligare ett exempel på en sådan sport är längdskidåkning. En mycket smal idrott som inte har speciellt många utövare i andra länder. Här har vi dock några av världens bästa åkare, samt världens största skidlopp, Vasaloppet.

Fotboll – störst i Sverige och världen

Men om vi ska prata om vilka sporter som är allra störst i Sverige går det inte att komma runt fotbollen. Sett till publik och utövare är detta Sveriges största sport och den är också satt som vår nationalsport. En idrott som väcker ett enormt intresse och som de flesta av oss tycker om att följa.

En sak som visar på hur stor fotbollen är i Sverige är hur många planer som finns runt om i vårt land. Det ska ganska mycket till för att ta sig till en plats där du inte har en ordentlig fotbollsplan inom en mil. I många städer är det endast någon kilometer, om ens det, mellan planerna.

Vi har också producerat en hel del duktiga spelare. Med tanke på vårt lands storlek är det ganska anmärkningsvärt hur bra vi är på fotboll, inte minst på damsidan. Vi konkurrerar med de allra största länderna som Brasilien och England och är att betrakta som ett av världens bästa lag.

Sporter som inte riktigt slagit i Sverige

Det finns såklart också exempel på idrotter som är stora globalt sett men som inte riktigt tagit sig in i det svenska folkhemmet än. Till exempel hittar vi en hel del idrotter som man gärna utövar i USA, som endast har ett fåtal utövare i Sverige.

Amerikansk fotboll är ett tydligt exempel på en sådan idrott. I USA är detta den allra största sporten och de flesta i befolkningen följer den minst sagt engagerat. Anläggningar och arenor är helt enorma och det finns extrema pengar att tjäna för den som blir riktigt bra.

Men i Sverige är det lite annorlunda. Här har vi visserligen ett seriespel för amerikansk fotboll, men det är få, om ens någon, som kan leva på idrotten. Även om sporten växt en del de senaste åren har den en bra bit kvar för att nå de dimensioner som finns i USA.

Ett annat exempel på en sport som är stor globalt men inte i Sverige är volleyboll. Som vi kommer att gå in på senare är det här en av världens största sporter, men trots det är det inte speciellt många som utövar den professionellt i Sverige.