Innebandy – en folksport

De flesta av oss har nog spelat innebandy på idrotten i skolan någon gång. En kul idrott som de flesta kan vara med på, där det går fort och blir många mål. I de här artikeln kommer lite om hur varför innebandy är så populärt, men också hur sporten går till.

Regler

Innebandy spelas precis som de flesta andra bollsporter med två olika mål på varsin sida av planen och en boll. Själva syftet är att göra fler mål än sin motståndare. Då vinner man.

Alla spelare har en klubba, med ett ganska brett blad och bollen är tillverkad i hård plast. De små hålen i bollen gör att luften kan strömma igenom när man skjuter, luftmotståndet blir mindre och skotten kan därmed blir hårdare.

Innebandy är inte en lika fysisk sport som exempelvis fotboll, men kontakt är heller inte helt förbjudet som i basket. Man får ha viss kontakt i duellerna, men får inte gå in för hårt, då kan det bli frislag.

Spelet

Ofta ser spelet och taktiken i innebandy ganska mycket ut som den i ishockey. Man spelar med fyra spelare på planen plus målvakt och när man väl är på planen är det mycket vändningar och ett intensivt spel. Därför har man ofta olika kedjor som roterar och en spelare spelar vanligen inte mycket mer än några minuter innan det är dags att byta.

Populär sport

Som vi varit inne på är innebandy en mycket populär sport i Sverige idag. Massor med människor börjar spela när de är väldigt små. Detta trots att det är en sport som det knappt finns några pengar i och att det finns mycket få som kan leva på innebandy i Sverige idag.

En av anledningarna till populariteten är nog att vem som helst kan spela. Det är ganska enkelt och framför allt roligt att slå till bollen med klubban. Detta i kombination med att den kan spelas inomhus i en idrottshall har hjälpt sporten i ett land med så ruggigt klimat som vårt.

Innebandy är därför en folkkär sport som de flesta i Sverige spelat både en och annan gång. Om du inte redan testat att spela innebandy sedan du blev vuxen är det något vi varmt kan rekommendera. Det är fruktansvärt roligt och dessutom riktigt bra träning.